XL games... voor reuzen?

Af en toe eens een gezelschapsspelletje spelen, dat is iets wat iedereen wel eens aanspreekt.
Zeker bij kinderen vanaf een bepaalde leeftijd zijn gefascineerd door de kleurrijke spelborden en alle kleine pionnetjes die mee in de doos zitten.

ik begrijp maar al te goed dat het idee van al die kleine stukjes in de handen van kleine kinderen heel akelig lijkt. Iedereen kent het wel, een klein stukje dat vast komt te zitten in de neus bijvoorbeeld.

Toch is er een manier om je kind kennis te laten maken met gezelschapsspelen, zonder je zorgen te hoeven maken. Denk maar aan de XL-games.

Wat?
ja, je leest het goed, XL games.
Beeld je in, vier op een rij, maar dan tientallen keren groter. 
Je zet het spel op de grond, op een zonnige dag in de tuin. De ene kant kan de geel/groene schijven gebruiken en de andere kant de rode schijven.
En je bent vertrokken.





Of misschien een moeilijker spel, voor de kinderen die het kennen...
Schaken.
De stukken om te spelen zijn toch zeker een 30tal centimeter groot en van plastiek (voor wanneer kinderen een beetje ruw omgaan met de dingen)
Ook hier leg je het spelbord op de grond, zet je alle stukken in juiste volgorde op het bord en spelen maar
(voor wie het even vergeten was: toren-paard-loper-koning-koningin-loper-paard-toren)

Een derde spel is er eentje dat toch al heel wat jaren meegaat. Je ziet het regelmatig nog terugkomen in woon-zorgcentra.
Uit ervaring heb ik geleerd dat dit spel thans niet enkel voor mensen op leeftijd voor plezier kan zorgen, maar dan dit een spel is dat bij alle leeftijden plezier teweeg brengt.
Ik heb het namelijk over sjoelen.
 De sjoelbak brengt bij iedereen wel wat herinneringen naar boven, daarom dat het me toch leuk lijkt om deze bij de XL games te noemen.
Even opfrissen, sjoelen doe je als volgt:
je hebt een stapeltje houten schijfjes die je bij hebt liggen aan de open kant van de sjoelbak. Aan de andere kant zijn allemaal hokjes gemaakt, waarvan elk hokje een bepaalde puntwaarde heeft.
Jij moet zorgen dat je de houten schijfjes in de hokjes kan schuiven.
Lijkt simpel, is heel makkelijk uit te leggen, maar bij de uitvoering zit ik vaak nog mis.

Gegarandeerd veel plezier, voor jong en oud (en iedereen er tussen)

Reacties