Uitgelicht: Dino feestje


de prehistorie... sommige kinderen zijn er absoluut door gefascineerd.
Heb jij zo een zoontje of een dochter? Dan is een dino-feestje zeker en vast een succesformule.

Hoe gaat het in z'n werk?
Zoals alle standaard verjaardagsfeestjes is er ook hier een handleiding aanwezig die je in feite maar gewoon hoeft te volgen. Alle materiaal dat je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren zitten ook in de box

Alvorens de uitgenodigde kindjes aankomen, kan je de ballonnen verstoppen. Elke ballon staat ook hier weer voor een opdrachtje.
Het verstoppen voordat de kinderen aanwezig zijn, maakt het voor jou wat gemakkelijker, dan heb je nog wat tijd om ze goed, maar niet te moeilijk te verstoppen.

Als de kindjes allemaal aanwezig zijn en eventueel al voorzien zijn van een hapje (lees: chips en snoepjes ;) ) en een drankje, kan je beginnen met het verhaal.

'Snuitje en het verstopte dino ei'
Dankzij dit verhaal komen de kinderen te weten dat het grote dino ei gestolen is en dat het de grote opdracht is om dat ei terug te vinden voor de dino's.
Het verhaal vertelt ook aan de kinderen dat er ballonnen zijn verstopt en dat elk van die ballonnen een opdracht inhoudt.
Let erop, voordat de kinderen ineens wegstormen doorheen je hele huis, dat je toch een aantal richtlijnen (oftewel regels) duidelijk uitlegt. Geef aan tot waar de kinderen mogen, zodat ze niet je hele huis op stelten zetten. Op die manier kan je toch een beetje structuur in de chaos behouden.
Er zijn 6 opdrachten aanwezig, die je allemaal kan gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om maar een aantal van deze opdrachten te gebruiken, afhankelijk van hoe lang je wil dat het feestje duurt.
Je kan ook kijken naar de interesse van de kinderen, om eventueel een paar opdrachten weg te laten. Afhankelijk van het aantal aanwezige kinderen, kan je ze om de beurt naar een ballon laten zoeken. Ook dit zorgt voor wat minder chaos en zorgt ervoor dat elk kind zich goed voelt. Je kan de andere kinderen laten aanmoedigen.
Opdracht 1 houdt al direct opnieuw een zoekopdracht in, de kinderen moeten namelijk op zoek naar dinobotjes Dit kan je op 2 manieren aanpakken:  1) je verstopt de botjes ook al voor het feestje begint, maar dan in een andere ruimte 2) je kan vragen of je partner/ iemand die helpt bij het feestje, de botjes verstopt terwijl je het verhaal aan het voorlezen bent. Dankzij deze 2 manieren kan je voorkomen dat de kinderen al botjes gaan vinden, terwijl ze nog maar op zoek zijn naar de opdracht-ballon. Onthoud ook hoeveel botjes je hebt verstopt, om onaangename verrassingen achteraf te vermijden.

Opdracht 2 is een puzzel. Hier kan jij zelf kiezen of je de puzzelstukjes ook verstopt of dat je de stukjes gewoonweg aan de kinderen geeft. Geheel aan jou.

De volgende opdracht, nr 3, is een dino-versie van ezeltje-prik. De grote dinoprent kan je met een beetje tape op de muur hangen, op ooghoogte van de kinderen. Ook een blinddoek kan je in de box vinden. 

Voor opdracht 4 heb je wel wat plaats nodig, het gaat erom dat de kinderen laten zien wie er het meeste dino-kracht heeft (lees: touwtrekken). Zie je deze opdracht absoluut niet zitten, dan laat je deze vallen, dat is net het leuke aan deze box, jij kiest welke dingen er gedaan worden.


Ook voor opdracht 5 heb je wat plaats nodig, maar is wel te doen in een woonkamer, namelijk dino-tikkertje. Als jij als ouder een beetje toezicht houdt, is dit perfect mogelijk.
Terwijl de kinderen deze opdracht uitvoeren, kan je, voor de laatste opdracht, het dino ei verstoppen.
Deze zoektocht mag je wel wat moeilijker maken, om het extra spannend te maken voor de kinderen.

Als extraatje zit er in de box een aantal verrekijkers die de kinderen kunnen gebruiken om de ballonnen te zoeken, om het feestje wat in te kleden.
Voorzie ook ergens tussen de opdrachten een pauze voor de kinderen, waar ze een dino-koek kunnen eten en wat prehistorische limonade kunnen drinken.

Reacties