Uitgelicht: Heksen speurtocht



Om in de sfeer (lees: Halloween!) te blijven, wil ik graag beginnen met het uitlichten van een heksen speurtocht/feestje.
Dit zal het eerste themafeestje zijn dat ik eens ga uitpluizen voor jou.

Om te beginnen: voor welke leeftijd is dit feestje geschikt?
Zoals de meeste themafeestjes, is ook dit feestje geschikt voor kinderen van ongeveer 6 jaar tot 8/9 jaar

waar kan je het feestje organiseren?
Er staat dan wel 'speurtocht' in de titel, toch is dit feestje perfect te organiseren binnen je eigen woonkamer. Afhankelijk van het aantal kinderen die je zou willen uitnodigen kan je inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt, zodat de kinderen toch nog een beetje speelruimte hebben, het is en blijft natuurlijk een feestje.

Hoe begin je er aan?
Eigenlijk is het wel simpel. Je krijgt een doos mee naar huis en in die doos kan je alles vinden wat je nodig hebt omtrent het heksenfeestje. Op gebied van versiering kan je alle halloweenversiering gebruiken, zelfs als het feestje op een andere moment in het jaar plaats vindt.

De doos voorziet je van alle materiaal dat nodig is om dit feestje te doen, het enige wat jij hoef te doen is het plannetje, dat je in de map kan vinden, een beetje te volgen.
Beginnen doe je met een verhaaltje, 'Heks Sjaantje en de verdwenen toverstaf'.
Wanneer je dit verhaaltje wil vertellen, kan je de sfeer rondom je aanpassen.
Wil je een hele enge sfeer, dim dan de lichten en neem er een zaklamp bij.
Gebruik vooral je fantasie.

Uit het verhaaltje zal af te leiden zijn wat de kinderen allemaal te wachten staat.
Na het verhaaltje kan je de 6 steekkaartjes gebruiken, waarop er verschillende kleine opdrachtjes zijn voor de kinderen.
Die opdrachten zijn ook weer niet verplicht om te doen, maar deze zorgen wel voor een wat actiever deel tijdens het feestje.
Ook hier geef ik je als tip om creatief te zijn, beeld je in hoe jij het als kind had willen beleven.


één van de belangrijkste dingen tijdens het verjaardagsfeestje, is pauze.
Laat de kinderen na een opdrachtje of 3 even aan tafel komen zitten en laat ze genieten van de lekkernijen die je hebt voorzien voor hen.
Geef hen een glaasje bloed met wat oogballen (grenadine met ijsblokjes) en laat ze smullen van kleine monsterkoekjes.

Heb je het gevoel dat het feestje veel te snel gaat, dat je nog een dik uur over hebt vooraleer de ouders hun kinderen komen halen en begint de paniek een beetje terug te komen?
Een tuintje en een bal, een doos stiften, wat gekleurd papier en lijm en een hele hoop halloween tekeningen kunnen wonderen doen. Geef de kinderen ook de vrijheid om zelf te kiezen wat ze even willen doen, het zijn tenslotte nog steeds kinderen.

Voel je zeker niet verplicht om deze groep kinderen het hele feestje lang te moeten dirigeren. Laat het even los, zorg dat er nog wat drinken in hun bekertjes zitten en laat ze vooral genieten en vooral: geniet er zelf ook van!




Reacties